Opkomst bij verkiezingen in Capelle nog nooit zo laag geweest: “Dat valt toch tegen”
21 maart 2022

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen is altijd lager dan bij Tweede Kamer verkiezingen, maar de opkomst in Capelle lag nog niet eerder zo laag. Amper 45 procent van de Capellenaren bracht afgelopen maandag, dinsdag of woensdag een stem uit. Burgemeester Peter Oskam is teleurgesteld in de opkomst. “Stemmen is een belangrijk democratisch recht en dan hoop je dat zoveel mogelijk mensen daar gebruik van maken.”


In het gemeentehuis vond er woensdagavond, nadat de stembussen waren gesloten, een speciale avond plaats waarin uitslagen bekend werden gemaakt. De gehele benedenverdieping, inclusief de raadszaal, zat helemaal vol met mensen die met spanning op de eerste uitslagen van de verkiezingen wachtten. Er zaten vooral ambtenaren en lokale politici.


Nadat de uitslagen bekend werden gemaakt, werd ook duidelijk dat er weinig Capellenaren hadden gestemd. Dit jaar bracht maar 44 procent van de stemgerechtigde Capellenaren zijn stem uit. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 ging het nog om zo’n 50 procent. 

Burgemeester Peter Oskam was teleurgesteld toen duidelijk werd dat dit jaar bijna 5 procent minder Capellenaren hadden gestemd. “Dat valt toch tegen”, gaf de Capelse burgervader aan. De burgemeester kon achteraf wel al een mogelijke reden verzinnen waarom er minder mensen hadden gestemd. “Vanwege corona hebben we moeten uitwijken naar een paar nieuwe tijdelijke stemlocaties. Dat is altijd zoeken voor mensen en heeft mogelijk invloed gehad. Maar het is lastig te benoemen of dit invloed heeft gehad”, laat de burgemeester in een reactie weten. Oskam noemt als voorbeeld enkele verzorgingshuizen die niet meer gebruikt konden worden.


Niet alleen in Capelle was de opkomst laag. Ook in buurtgemeenten Rotterdam, Zuidplas en Krimpen aan den IJssel hebben minder mensen gestemd dan in 2018. In Rotterdam was er zelfs sprake van het laagste aantal stemmers in heel Nederland.


Lage opkomst te merken bijij stembureaus
Eerder op de dag vertelde twee voorzitters van stembureaus in Capelle-Schollevaar hoe zijn de dag hadden ervaren. Woensdag was het iets drukker dan de twee dagen ervoor, maar echt veel stemmers waren er niet. In het stembureau zaten de leden voornamelijk met elkaar te praten en hadden het erg rustig. Sommige van hen zaten met de armen over elkaar.


Met name jongeren stemden weinig bij deze verkiezingen. “Bij de Tweede Kamerverkiezingen is het gewoon drukker. De jongeren zijn ook gewoon meer geïnteresseerd in de landelijke politiek”, zegt stembureaulid Els.


Ook burgemeester had gestemd
Wie ook zijn stem woensdag had uitgebracht is de Capelse burgemeester Peter Oskam. De burgemeester stemde rond 14:30 uur op het gemeentehuis waar het op dat moment aardig druk was. Hij ging samen met de pers en zijn woordvoerder naar het stembureau op de begane grond. Toen Oskam zijn stembiljet in de stembus had gedaan, stond hij de pers daarna nog op de gang op de begane grond van het gemeentehuis te woord.


Tot 13:00 uur hadden zo’n 11.000 Capellenaren gestemd. De burgemeester had daarom nog een oproep voor Capellenaren die nog niet hadden gestemd. “Stem! Het is je enige kans om invloed uit te oefenen op de gemeenteraad.” Aan de oproep van de burgemeester werd uiteindelijk echter weinig gehoor gegeven.


Buiten de stembureaus waren veel Capellenaren het eens met de burgemeester. De stemmers vinden dat er nog te veel mensen zijn die niet stemmen, maar uiteindelijk wel commentaar hebben op het beleid.“Nederland heeft altijd op alles commentaar. Er is altijd ergens wel wat op aan te merken”, reageert stemmer Jan. “Als je dan een mogelijkheid hebt om dan je mening te uiten, dan moet je gaan stemmen.”


Redenen om niet te stemmen
Onderzoeksbureau Ipsos heeft in opdracht van de NOS onderzoek gedaan naar waarom mensen niet gingen stemmen. Van de landelijke niet-stemmers gaf 32 procent aan niet te weten op welke partij ze moesten stemmen. Ook opvallend is dat zo’n 28 procent geen vertrouwen heeft in de lokale politiek en 27 procent heeft er geen interesse in. De niet- stemmers hebben overigens ook minder vertrouwen in zowel de lokale als landelijke politiek dan de mensen die wel zijn gaan stemmen.


Onderzoek
Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, CDA), die verantwoordelijk is voor de verkiezingen, heeft aangekondigd onderzoek te zullen doen naar de lage opkomst.


De Capelse burgemeester Oskam wil dat onderzoek afwachten, maar wil ondertussen ook in gesprek met Capellenaren. “Als raad, college en ambtelijke organisatie vind ik ook dat we met Capellenaren hierover moeten praten. Dat betekent niet gelijk dat we allerlei bijeenkomsten moeten organiseren, maar ik ga wel vragen aan mensen stellen. Daarvan kunnen we leren en bekijken hoe we zaken kunnen veranderen zodat mensen de volgende keer wel het rode potlood pakken en een vakje inkleuren.”